Rabu, 10 Oktober 2018 | 9:51pm

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong beramah mesra dengan mahasiswa pada Bual Bicara Reformasi Undang-undang di Universiti Malaya, Kuala Lumpur, hari ini. – Foto Syarafiq Abd Samad

Pelaksanaan hukuman mati dimansuhkan

KUALA LUMPUR: Pelaksanaan hukuman mati mandatori bagi semua kesalahan akan dimansuhkan di negara ini.

Sehubungan itu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong, semua pelaksanaan hukuman mati akan ditangguhkan sehingga pemansuhan itu berkuat kuasa.

Beliau berkata, Kabinet sudah membuat keputusan untuk memansuhkan pelaksanaan hukuman mati, bagaimanapun terdapat beberapa perkara yang perlu diperincikan.

“Kita akan memaklumkan kepada Lembaga Pengampunan untuk melihat permohonan banduan yang kini dalam senarai hukuman mati, sama ada dilepas atau diringankan.

Bagaimanapun, bagi kesalahan dadah ia mungkin berbeza kerana mahkamah mempunyai budi bicara untuk menjatuhkan hukuman mati atau sebaliknya,” katanya kepada media selepas Bual Bicara Reformasi Undang-undang di Universiti Malaya di sini, hari ini.

Vui Keong berkata, semua kertas kerja kini di peringkat akhir dan Peguam Negara sudah memberi isyarat ia sudah siap untuk dibentangkan di Parlimen bermula 15 Oktober ini.

“Ini adalah perkembangan penting bagi negara dan saya harap ia akan mendapat kelulusan supaya Rang Undang-undang (RUU) pemansuhan dapat dibentangkan dengan segera,” katanya.